در حال بارگذاری ...
...

طی ورکشاپی ۴ ساعته در شهرستان مهاباد

بررسی و تحلیل نمایشنامه های «کلفت‌ها» نوشته ژان ژنه و «گوریل پشمالو» نوشته یوجین اونیل در مهاباد انجام گرفت.

به گزارش خبرنگار ایران تئاتر در آذربایجان غربی پنج شنبه ۱۶ اسفند ۱۴۰۳ طی ورکشاپی ۴ ساعته در شهرستان مهاباد بررسی و تحلیل نمایشنامه های «کلفت‌ها» نوشته ژان ژنه و «گوریل پشمالو» نوشته یوجین اونیل انجام گرفت. این ورکشاپ در راستای اهداف صحیح آموزشی توسط بختیار پنجه‌ای (کارشناس ارشد ادبیات نمایشی از دانشگاه تهران، نویسنده، منتقد، کارکردان، بازیگر تئاتر و سینما) با همکاری اداره فرهنگ و‌ ارشاد اسلامی و انجمن هنرهای نمایشی دفتر شهرستان مهاباد برگزار گردید.
در این ورکشاپ که هنرمندان و‌ هنرجویان جوان مهاباد شرکت کرده بودند، در ابتدا سه نفر از خانم‌ها (کوثر کریمی، بهاره خضر سواره و فاطمه مومیوند) بصورت کنفرانسی در خصوص نمایشنامه «کلفت‌ها» نوشته ژان ژنه مطالبی را ارائه دادند. سپس سه نفر از آقایان (عرفان همیلی، محمد رسول‌پور و فرزاد سروش) در رابطه با نمایشنامه «گوریل پشمالو» نوشته یوجین اونیل مواردی را اشاره کردند. در ادامه پنجه‌ای ضمن تجلیل از تلاش هنرمندان و‌ هنرجویان جوان در خصوص نمایشنامه‌های اشاره شده به تحلیل و بررسی آنان پرداخت. از مهترین موارد مطرح شده توسط وی و در رابطه با تحلیل نمایشنامه «کلفت‌ها» نوشته ژان ژنه مطرح شد میتوان به: تمثیل قدرت و هویت، مفاهیم سلطه و سرکوب، نقش‌های اجتماعی و بازی‌ها، تضاد اخلاقی و روان‌ شناختی، نمادگرایی و استعاره‌ها‌ و مبارزه طبقاتی و روابط اجتماعی اشاره کرد. پنجه‌ای همچنین در خصوص تحلیل و‌ بررسی نمایشنامه «گوریل پشمالو» نوشته یوجین اونیل به: شخصیت‌ پردازی، تم و مضمون، نمادگرایی، فضای اجتماعی و طبقاتی، بحران هویت، گسترش و پیشرفت دراماتیک، انزوای فردی و بیگانگی و ایرونی و کنش‌های انسانی توضیحات مفصلی را ارئه کرد.
از دیگر اهداف برگزاری این ورکشاپ اجرای برشی از نمایشنامه‌‌های تحلیل شده به صورت مونولوگ توسط هنرمندان و هنرجویان جوان در هفتم فروردین ۱۴۰۴ همزمان با روز جهانی تئاتر و روز ملی هنرهای نمایشی ایران بود.
خلاصه نمایشنامه «کلفت‌ها» نوشته ژان ژنه :
کلر و سولانژ دو کلفت در خانه‌ای لوکس هستند که از موقعیت اجتماعی پایین خود ناراضی‌اند. آن‌ها به طور مداوم به رفتار و رفتارهای ارباب خود، مدام، حسادت می‌کنند و از این که در جایگاه پایین‌تری قرار دارند رنج می‌برند. در نمایشنامه، این دو کلفت در بازی‌هایی پیچیده نقش‌های یکدیگر و ارباب را عوض می‌کنند، به طوری که گاهی یکی از آنها خود را به جای مدام و دیگری نقش کلفت را بازی می‌کند.

خلاصه نمایشنامه گوریل پشمالو:
گوریل پشمالو نوشته یوجین اونیل، یک اثر سمبلیک و اجتماعی است که در سال ۱۹۲۲ منتشر شد. داستان حول محور شخصیت اصلی به نام یانک، یک کارگر فیزیکی در کشتی، می‌چرخد. یانک که احساس می‌کند انسان‌های دیگر او را نمی‌فهمند و از طبقات بالای جامعه خود را جدا می‌بیند، تلاش می‌کند هویتش را پیدا کند. در این نمایشنامه، یانک پس از برخورد با یک زن اشرافی به نام هویت، که او را به عنوان یک «گوریل پشمالو» توهین می‌کند، احساس تحقیر و سرخوردگی می‌کند. او با این باور که چیزی بیش از یک کارگر ساده است، به جستجوی هویت واقعی خود برمی‌آید. در ادامه، یانک با واقعیت تلخ و دشواری‌های طبقه کارگر مواجه می‌شود و از آنجایی که نمی‌تواند به درستی با دنیای جدید ارتباط برقرار کند، به بی‌راهه می‌رود.